Zijn zoetstoffen nu echt zo slecht!?

Het gebruik van zoetstoffen in voedingsmiddelen vormt al een hele tijd voer voor discussie. De ene persoon zegt dat zoetstoffen gezonder zijn dan suiker, terwijl de andere van mening is dat het haast net zo ongezond is en misschien zelfs nog wel ongezonder. Maar wat moet je nu geloven? En kun je je klanten de volgende keer beter zoetstoffen bij de thee aanbieden of toch een ouderwetse pot suiker? We snappen dat het allemaal best verwarrend kan zijn. Daarom geven wij jou in deze blog graag nog eens alle ins en outs over zoetstoffen. Lees snel verder!

Wat zijn zoetstoffen?

Zoetstoffen zijn stoffen die een zoete smaak hebben. Zoetstoffen worden dan ook vaak gebruikt ter vervanging van suiker. Vroeger werden voedingsmiddelen gezoet met suiker en had men nog niet zo veel kennis over de nadelige effecten hiervan op de gezondheid. Gelukkig heeft men hier tegenwoordig veel meer inzicht in en weten we nu bijvoorbeeld dat suiker gaatjes in je gebit kan veroorzaken en dat overmatige consumptie kan leiden tot overgewicht en diabetes type 2. Ook zou het slecht zijn voor je hersenen. Men ging dan ook op zoek naar een goed alternatief en kwam zo uit bij verschillende soorten zoetstoffen.

Van stevia en aspartaam tot mannitol en xylitol

Stevia, aspartaam, acesulfaam-K, sorbitol, mannitol, xylitol; wie er een willekeurig light of zero/no sugar voedingsmiddel bij pakt, zoals bijvoorbeeld een light frisdrank, zal bij de ingrediëntenlijst al snel één van bovenstaande termen tegenkomen. Al deze termen zijn benamingen van zoetstoffen. Natuurlijk bestaan er nog veel meer verschillende soorten zoetstoffen, maar deze zes worden over het algemeen het vaakst gebruikt. Sommige zoetstoffen worden uit de natuur gewonnen, terwijl andere kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Zo wordt stevia bijvoorbeeld gewonnen uit het blad van de steviaplant. Deze zoetstof is maar liefst 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en levert geen calorieën. Stevia en andere natuurlijke zoetstoffen koop je bij Naturaplaza.

Voor- én nadelen van zoetstoffen

Het grootste voordeel van zoetstoffen is dat het geen calorieën bevat. Ook hoef je niet bang te zijn dat je je klanten opzadelt met gaatjes in het gebit. Maar let op! Zoetstof in frisdrank is door de zuren wél nadelig voor het gebit. En zo kennen zoetstoffen nog een nadelige kant. Ze brengen het lichaam in de war. De zoete smaak zorgt er namelijk voor dat er onnodig insuline wordt aangemaakt. Gebeurt dit te vaak? Dan kan het zijn dat het lichaam minder goed op insuline begint te reageren. Zo kan een insulineresistentie ontstaan. Dit kan op den duur weer leiden tot diabetes type 2. Kortom, net zoals voor suiker geldt: gebruik het met mate en zoetstoffen zijn echt zo slecht nog niet. Je kunt het jezelf natuurlijk ook makkelijk maken door je klanten de keuze te geven. Zo kunnen ze zelf bepalen of ze suiker of zoetstoffen willen gebruiken en kom jij niet voor een dilemma te staan. Win-win!