Woon jij in het prachtige Overijssel en heb je ook nog geluk met een groot stuk tuin? Dan is dat gegarandeerd genieten geblazen in het voorjaar en in de zomer. Toch kan het zijn dat je zo langzamerhand raakt uitgekeken op de huidige indeling van jouw tuin, of misschien zijn de planten allemaal wel aan vervanging toe. Met andere woorden: is het tijd dat jouw tuin een make-over krijgt? Hieronder geven we je een aantal tips waar je op kunt letten.

1. Maak een plattegrond van de tuin

Wanneer het tijd is om jouw tuin helemaal opnieuw aan te leggen, moet er natuurlijk ook iets nieuws voor in de plaats komen. Om een beeld te krijgen van de mogelijkheden in jouw tuin, is het belangrijk om een plattegrond te maken. Zo kun je precies de afmetingen van jouw tuin zien en kun je in een oogopslag zien waar je bijvoorbeeld een overkapping wil. Een overkapping laten plaatsen is overigens een goed idee: zo heb je altijd een behaaglijk plekje in de tuin, zowel in de zomer als in de winter.

2. Nieuwe schutting

Wanneer je letterlijk alles aanpakt in de tuin, mag de schutting niet worden vergeten. Een schutting is immers een belangrijk onderdeel. Het zorgt voor privacy, maar kan ook voor sfeer zorgen. Zo kun je een houten schutting laten plaatsen wanneer je wil gaan voor een duurzame optie. Bovendien kun je ook voor houten panelen kiezen met betonnen palen: dat zal zorgen voor een stoer effect. Zet er een paar mooie zomerbloeiers voor en jouw tuin ziet er meteen heel anders uit.

3. Kies voor groen

Wist je dat een groene tuin ontzettend belangrijk is? Een groene tuin is namelijk heel goed voor het milieu. Zo is een groene tuin natuurlijk goed voor de flora en fauna, maar een groene tuin zal ook zorgen voor een verkoelend effect. Want stel je eens voor: hoe warm zal een grijze tuin vol tegels wel niet worden in de zomer? Wanneer je deze tegels eens vervangt door een grasmat zal dat zeker een paar graden schelen. Redenen genoeg dus om voor groen te kiezen, en het staat nog gezellig ook.

4. Denk na over de verlichting

Wanneer jouw tuin is omgetoverd tot een ware zandbak, is dat het juiste moment om na te denken over verlichting. Op dit moment kunnen er namelijk nog kabels worden getrokken naar de punten waar jij verlichting wil hebben. Verlichting is namelijk praktisch én gezellig. Vooral als je kiest voor licht met een warme gloed creëer jij meteen een sfeervolle tuin.