Het hebben van vrienden is belangrijk. We kunnen met ze lachen, huilen en beleven samen de leukste dingen. Vrienden zijn er voor elkaar en kunnen op elkaar rekenen. Vriendschap draagt bij aan een leuk en gezond leven. Echter moet je wel energie blijven steken in je vriendschap. Interesse tonen van beide kanten, elkaar respecteren en eerlijkheid zijn belangrijke aandachtspunten. Op welke manieren versterk jij jullie vriendschap?

Goede vriendschappen

We hebben veel vrienden, maar meestal 1 tot 3 écht goede vrienden. Hier hebben we een hechte vriendschap mee en het zijn vrienden waar je al je geheimen aan verteld. Je kan samen lachen om de kleinste dingen en staan altijd voor elkaar klaar. Zowel in goede als slechte tijden. Vanaf de basisschool ontstaan er vaak al hechte vriendschappen. De beste vrienden maak je in je jeugd. Veel Nederlanders zien hun jeugdvrienden als vrienden voor het leven. Vriendschappen hebben een grote invloed op ons geluksgevoel. We hebben vrienden nodig om mooie momenten mee te delen, maar ook om elkaar te steunen in moeilijke tijden.

Behoud jullie band

Je hebt verschillende vrienden, maar vraagt je soms af hoe je jullie band behoudt en versterkt. Hoe sterker de band tussen jullie, hoe gelukkiger jullie zullen zijn. Hieronder geven we je een aantal tips om jullie vriendschap te versterken.

1. Geef complimenten. Door een vriend een compliment te geven kan je zijn of haar stemming op een positieve manier veranderen. Daarnaast laat je zien aandacht te hebben voor hetgeen een ander doet en je hierbij betrokken bent. Je laat je waardering blijken voor wat een vriend doet. Ook bezorgt het geven van complimenten jezelf een goed gevoel.

2. Vertrouwen is belangrijk. Elke vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Zorg ervoor dat je betrouwbaar bent en de ander dit aan alles kan merken. In een vriendschap geef je jezelf steeds meer bloot en ervaar je hoe de ander daarmee omgaat. Het respectvol omgaan met elkaars geheimen is kostbaar voor de band tussen jullie.

3. Maak nieuwe herinneringen. Het maken van herinneringen met vrienden is één van de mooiste dingen die er is. Waarschijnlijk kan je een heel boek schrijven van alle avonturen die jullie beleefd hebben. Vriendschap wordt hier een stuk hechter van. Samen houd je herinneringen levend. Ga bijvoorbeeld samen op vakantie of een weekendje weg. Laat T-shirts bedrukken met een toepasselijke tekst, gebaseerd op jullie vriendschap. Ook kan je shirts bedrukken met een foto van jullie samen.

4. Luister naar je vrienden. Vriendschap is naar elkaar luisteren. Is je vriend(in) een verhaal aan het vertellen, luister dan oprecht. Probeer te luisteren zonder te oordelen. Laat de ander uitpraten en wacht op je beurt. Op deze manier toon je oprechte interesse in het verhaal van de ander.