We weten allemaal dat de energieleveranciers hun tarieven mogen aanpassen op 1 januari en 1 juli. Vooral bij mensen met een variabel contract is het de moeite waard om eventueel over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. Want, naar verwachting zullen de energieprijzen vanaf 1 juli omhoogschieten. Hieronder lees je een aantal tips waar je op kunt letten als je wil overstappen naar de goedkoopste energieleverancier.

1 Energie vergelijken

Je kunt eenvoudig via een vergelijkingssite bij verschillende aanbieders de tarieven van de energie vergelijken. Je vult simpelweg jouw postcode in en jouw huidige energieverbruik. Een tip is om op meerdere momenten de energievergelijker in te vullen, want de prijzen kunnen per dag verschillen.

2 Duur contract

Vraag jezelf af voor hoe lang jij wil vastzitten aan het energiecontract. Je hebt de keuze uit een contract voor onbepaalde tijd en een contract voor bepaalde tijd. Bij een contract voor onbepaalde tijd spreek je niet af hoelang het contract duurt. Bij een contract voor bepaalde tijd sluit je een contract af voor bijvoorbeeld een jaar. Wanneer je het contract stopzet voordat dat jaar is afgelopen, betaal je in de meeste gevallen opzegvergoeding.

3 Energiekosten

Allereerst kun je kiezen tussen vaste en variabele kosten. Zoals net al werd benoemd, mogen energieleveranciers in januari en juli de variabele kosten veranderen. Naar verwachting zullen de prijzen in juli gaan stijgen en bij vaste tarieven betaal je een vaste prijs die niet veranderd mag worden. Bovendien krijg je bij het overstappen vaak een welkomsttarief. Reken dus goed uit hoeveel energie jij verbruikt en hoeveel kosten jij per jaar kunt besparen.

4 Enkel- of dubbeltarief

Bij een enkeltarief betaal je altijd hetzelfde bedrag. Bij een dubbeltarief betaal je in de piekuren een hoger tarief en in de daluren een lager tarief. De daluren bevinden zich in de nacht en in het weekend. Wel ligt het tarief in de piekuren hoger dan het enkeltarief. Of het dus goedkoper is om te kiezen voor enkel- of dubbeltarief, hangt af hoeveel stroom je verbruikt en natuurlijk de prijzen van de energieleveranciers.

5 Grijze of groene energie

Als je milieubewust om wil gaan met de energie, kun je kiezen voor groene energie. Groen stroom wordt gewonnen uit bijvoorbeeld zon, wind, water en biomassa. Grijze stroom is minder milieuvriendelijk, maar is meestal wel goedkoper. Grijze energie wordt meestal gemaakt uit gas en steenkool. Vooral wanneer groene energie in Nederland wordt opgewekt, is groene energie duurder dan grijze energie. Er is namelijk veel vraag naar Nederlandse stroom.