Tegenwoordig heb je steeds vaker de mogelijkheid om voorwerpen te leasen. Een voorbeeld van zo’n ‘voorwerp’ is een auto. Vooral bij ondernemers is het leasen van een auto populair. Wil jij ook een auto leasen? Hieronder benoemen we een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden.

1 Verschillende leasevormen

Als je een bedrijfswagen wil leasen, heb je meestal de keuze uit verschillende leasevormen. Deze leasevormen zijn operational lease, financial lease en shortlease. Vooral financial lease en operational lease zijn populaire vormen.

Financial lease

Bij financial lease wordt de auto jouw eigendom nadat het leasecontract is afgelopen. Je kunt het vergelijken met het kopen van een huis met een hypotheek. Per maand los je de auto af aan de leasemaatschappij en uiteindelijk word je ook juridisch gezien de eigenaar van de auto. Als je zoekt op ‘wat is financial lease‘ kun je meer informatie vinden over deze leasevorm.

Operational lease

Bij operational lease is en blijft de auto van de leasemaatschappij. Dit betekent dat je ook geen rekening hoeft te houden met kosten zoals de verzekering, wegenbelasting en onderhoudsbeurten.

Shortlease

Bij shortlease heb je een leasecontract voor een korte tijd. Zo kun je vanaf een maand al een shortlease-contract afsluiten. Handig als je tijdelijk personeel in dienst hebt, of zelf voor een tijdje een auto nodig hebt.

2 Looptijd contract

Als je van plan bent om een auto te leasen, moet je een looptijd afspreken. Hoe langer deze looptijd, hoe goedkoper jij in de meeste gevallen de auto kunt leasen. Stel: je sluit een contract af voor 48 maanden, dan betaal je minder geld per maand dan wanneer je een contract afsluit voor 12 maanden. Ook moet je goed kijken hoeveel kilometers jij in jouw leasecontract mag rijden. 

3 Soort auto

Je kunt ervoor kiezen om een spiksplinternieuwe auto te leasen, maar het aanbod van occasion-auto’s is groter in de leasewereld. Vraag jezelf af wat jij belangrijk vindt in een auto en wat jouw wensen en behoeften zijn. Ook moet je checken of de auto voorzien is van de vele technische snufjes, of dat het wellicht een kaal instapmodel betreft. Probeer dus voor jouzelf een lijstje te maken met eisen waaraan jouw toekomstige auto moet voldoen. Een occasion lease je al binnen een handomdraai.

4 Fiscale voordelen

Wanneer je kiest voor een auto op basis van financial lease, kun je profiteren van de fiscale voordelen die komen kijken bij financial lease. Dit komt omdat je economisch gezien eigenaar bent van de auto. Zo mag je alle btw-kosten verrekenen en zijn in veel gevallen de rente- en afschrijvingskosten aftrekbaar. Dat is voor veel ondernemers de doorslaggevende factor om te kiezen voor financial lease. Het is echter wel aan te raden om je goed te verdiepen of jij recht hebt op alle fiscale voordelen van financial lease.