Inhoud
Een vochtprobleem is niet prettig. In dat geval stuit je waarschijnlijk al gauw op het begrip ‘adsorptie’, want adsorptie kan voor het vochtprobleem een goede oplossing zijn. Toch zul je je vast afvragen wat dit begrip eigenlijk inhoudt. Hieronder leggen we het voor je uit, inclusief een paar voorbeelden.
Wat betekent adsorptie?
Wanneer er wordt gesproken over adsorptie, wordt er gesproken over een proces waarbij gassen of vloeistoffen van elkaar worden gescheiden en worden gebonden aan een oppervlakte. Je kunt behoefte hebben aan adsorptie wanneer je bijvoorbeeld last hebt van een vochtprobleem in een ruimte, of wanneer je vocht wil voorkomen.
Adsorptie vs. absorptie
Je zult je nu wellicht afvragen wat dan het verschil is tussen adsorptie en absorptie. Deze twee woorden lijken immers veel op elkaar. In betekenis overigens niet. Het proces van absorberen kun je met het oog zien – denk bijvoorbeeld aan een vaatdoek die water opneemt. De vaatdoek absorbeert in dat geval het water. Adsorberen kun je daarentegen niet met het blote oog zien.
Waarvoor wordt adsorptie ingezet?
Adsorptietechniek is een techniek waarbij gassen of vloeistoffen worden gebonden aan een oppervlakte, dit wordt ook wel adsorberen genoemd. Dit kan gebruikt worden voor zuiveringsprocessen, opslag van gassen, of om stoffen te scheiden. Bij dit proces is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van een adsorbent. Een adsorbent wordt daarom ook wel een droogmiddel genoemd. Er bestaan meerdere soorten adsorbenten.
Voorbeelden van adsorptie
We snappen dat het begrip ‘adsorptie’ nog steeds vraagtekens oproept: een aantal voorbeelden kunnen wellicht helpen. Om voort te borduren op die adsorbenten: om het proces van adsorptie waar te kunnen maken heb je een adsorbent nodig. Een adsorbent is bijvoorbeeld een zakje gevuld met silica gel. Zo’n zakje gevuld met silica gel heb je vast weleens gezien wanneer er een pakketje bij jou wordt thuisbezorgd. Het is een klein zakje met daarin korrels. Dit zakje is een adsorbent: de inhoud van het pakket zal door het zakje niet vochtig worden.
Een ander voorbeeld van een adsorbent is het plaatsen van een luchtontvochtiger in een ruimte. Zo’n luchtontvochtiger haalt vocht uit de ruimte wanneer er sprake is van condensvorming of een te hoge luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid kan weer schadelijk zijn: niet alleen voor de ruimte, maar ook voor jouw gezondheid en de spullen die in de ruimte staan. Denk maar aan het gevaar wat er kan ontstaan als er een druppeltje condens in een stopcontact valt. Wil je meer weten over adsorptietechniek? Neem dan eens contact op D&F Techniek: zij zijn hierin gespecialiseerd.