Je hebt een leuke en uitdagende baan waar je erg blij mee bent. Maar omdat het ook veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt en je daardoor veel uren draait, schiet de privétijd er nog wel eens bij in. Dat is op den duur voor jezelf niet goed, niet voor de mensen om je heen maar ook niet voor je werk. Daarom is het tijd om in actie te komen en een goede balans te vinden tussen werk en privé. Zo is het voor iedereen prettig en word je een veel leuker mens.

Plan vooraf je werkdag in

Gauw even een paar mailtjes beantwoorden voordat je naar huis gaat. En als je dan toch de computer nog aan hebt staan kun je net zo goed die ene taak nog even afmaken. Scheelt je morgen alweer, toch? Niet doen! Voordat je het weet werk je weer een uur langer door dan dat de bedoeling is en kom je uitgeblust thuis. Energie om nog iets te ondernemen heb je niet meer waardoor je met het bord op schoot voor de televisie belandt. Een keer langer doorwerken is helemaal niet erg. Maar wanneer dit structureel voorkomt gaat het mis. Plan vooraf je werkdag in en houd je hier ook aan. Zo voorkom je dat de stress gedurende de dag op gaat lopen en je nog van alles wilt afronden. Hiermee schep je meer duidelijkheid voor jezelf, maar wek je ook bij anderen geen valse verwachtingen.

Ga er vaker op uit om te ontspannen

Wat is voor jou de ultieme manier om te ontspannen? Word je blij en gelukkig van een dagje shoppen met goede vrienden? Neem een dagje vrij en bezoek een leuke stad met gezellige winkelstraten. Verwen jezelf met een lekker geurtje, een mooie blouse en een paar te gekke schoenen. Laat voor de gelegenheid papieren tassen bedrukken waarin jullie alle aankopen opbergen. Tussen het shoppen door een kop koffie met iets lekkers erbij, een heerlijke lunch en de geslaagde dag afsluiten met een gezellig diner. Zeker weten dat je moe maar voldaan thuis komt en er weer met frisse moed tegenaan kunt gaan op je werk. Ben je een echt natuurmens en trek je er graag op uit? Neem je vrienden op sleeptouw en ga lekker wandelen. Laat rugzakken bedrukken met logo waarin jullie alle benodigdheden voor een perfecte wandeldag mee kunnen nemen. Regelmatig iets ondernemen waar jij ontspannen van wordt maakt het leven zoveel leuker.

Geniet van de kleine dingen

Men zegt wel eens: ‘Geniet van het leven, terwijl je werkt’. En zo is het maar net. De boog kan niet altijd gespannen staan. Dus maak een gezellig praatje met je collega’s, ga lekker gamen tijdens de lunchpauze of begin de werkdag samen met andere werknemers met een ontspannen yogasessie. Deze dingen geven je een persoonlijke voldoening terwijl je toch aan het werk bent. Heb je even een dag dat het niet zo lekker loopt op het werk? Neem een paar uur vrij en ga spontaan iets leuks met je gezin ondernemen. Naar de speeltuin of een gezellige picknick in het park is vaak al voldoende om weer helemaal in balans te komen.