Tegenwoordig werken we steeds meer thuis en dat is voor cybercriminelen heel aantrekkelijk. Op de werkvloer zijn er verschillende maatregelen genomen om veilig en verantwoord te werken vanaf je laptop of computer, maar thuis in de woonkamer is dit niet altijd het geval. De meeste huishoudens werken nog niet veilig genoeg en dat kan anders.

Regel een VPN

VPN staat voor Virtual Private Network en beveiligt jouw internetverbinding. Je beschermt de verbinding tussen jouw computer of mobiel en het internet. De software zorgt ervoor dat je IP-adres onzichtbaar is en versleutelt het internetverkeer tussen jouw apparaten en deze VPN. Hierdoor surf je veilig rond op het internet en voorkom je dat hackers hiertussen kunnen komen. Het regelen van een VPN zorgt er dus voor dat je al een stuk veiliger internet dan daarvoor. Een VPN kan je aanschaffen via verschillende providers, maar zorg er wel voor dat je een betrouwbare vindt. Voor een paar euro’s heb je al een uitgebreid maandelijks abonnement, maar mocht je het niks vinden dan bieden de meeste providers een garantie om je geld terug te krijgen bij ontevredenheid.

Schaf een antivirusprogramma aan

Naast het aanschaffen van een VPN, kan je je computer ook beveiligen met een antivirusprogramma en firewall. Deze werpen een blokkade op je computer, zodat hackers je niet kunnen infecteren met malware. Ook hier zijn diverse abonnementen voor te vinden, gratis en betaald. De betaalde versies bieden vaak meer functies en mogelijkheden en zorgen ervoor dat je nog beter beschermd bent. Ook een goede firewall is onmisbaar op een computer waarmee je veel thuis werkt. Deze werpen een onzichtbare muur op, waardoor hackers een stuk lastiger verbinding kunnen maken met jouw computer. Deze muur houdt dus de hackers buiten de deur.   

Communiceer veilig

Thuis werken zorgt ervoor dat je geen fysiek contact hebt met je collega’s. De communicatie gaat nu via de telefoon, e-mail of app en dat is niet altijd even handig. Belangrijke informatie tijdens een teamoverleg kan het beste beschermd blijven en daar zijn verschillende opties voor. Meerdere chat- en videoapplicaties zorgen ervoor dat verstuurde (en gesproken) berichten, beveiligd zijn met een end-to-end encryptie. Met deze beveiligde verbinding kan je dus gerust bestanden over en weer sturen.

Een veilig thuiskantoor

Naast een beveiligde computer, is een beveiligd thuiskantoor natuurlijk ook belangrijk. Denk eraan dat je deuren en ramen extra goed dicht doet en op slot draait. Koop eventueel een extra slot als toevoeging op jouw huidige sloten. Zit jouw thuiskantoor aan de straatkant en heb jij graag wat meer privacy? De juiste raambekleding kan dit probleem oplossen. Kies voor vitrage met overgordijnen als je verschillende niveaus van privacy wenst. Shutters en jaloezieën bieden een fijne combinatie van genoeg privacy en lichtinval. Dit komt door de horizontale lamellen die je zo kunt draaien dat jij wel naar buiten kunt kijken, maar voorbijgangers niet naar binnen. Maak je thuiskantoor af door een in hoogte verstelbare tafel en comfortabele bureaustoel neer te zetten. Zo kun je hier helemaal veilig en prettig werken!