Inhoud
Slim wonen komt steeds vaker voor in huishoudens. Er zijn immers veel apparaten die je vanaf een afstand kunt besturen en waarmee je van alle gemakken bent voorzien. Het klinkt als muziek in de oren om gewoon vanuit jouw stoel de muziek aan te zetten of de energierekening zo laag mogelijk te houden. Ondanks dat je vaak veel voordelen kunt behalen aan de slimme apparaten, zijn er ook een aantal nadelen te vinden. Je moet altijd bewust zijn van de voor- en nadelen voordat je overgaat tot de aankoop van een van deze apparaten.
De voordelen
Slim wonen brengt over het algemeen meer voordelen dan nadelen met zich mee. Je hebt namelijk veel mogelijkheden met deze apparaten. Afhankelijk van de apparaten die je aanschaft, kun je meerdere apparaten met elkaar verbinden. Zo kun je via jouw smartphone bijvoorbeeld de lichten in huis regelen door deze in afzonderlijke ruimtes aan en uit te zetten. Ook de muziek kan aangezet worden zonder dat je naast de stereo staat. Heb je een koelkast die gebruik maakt van smart technologie? Dan kun je ook de temperatuur met jouw smartphone instellen. Je hebt meer gemakken, kunt jouw energierekening naar beneden brengen en bespaart je op de langere termijn veel geld.
De nadelen van slim wonen
Echter brengt slim wonen een groot nadeel met zich mee: de apparaten zijn eenvoudig te hacken. Hackers kunnen dankzij het gebruik van de apparaten ontdekken wanneer en hoe vaak je thuis bent. Hierdoor is het voor inbrekers ook eenvoudiger om te achterhalen wanneer ze kans hebben om jouw bezittingen te stelen. Daarnaast zijn er apparaten die juist meer energie verbruiken doordat er een andere technologie wordt gebruikt. Jouw energierekening kan daardoor ook omhooggaan in plaats van naar beneden. Wees je hier bewust van.